Hooggevoelig

Hoogsensitief

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap. Net zoals de één geboren wordt met veel muzikale aanleg, worden anderen kinderen geboren met een zeer fijngevoelig zenuwstelsel, waardoor prikkels uit de omgeving een diepere indruk maken en ze meer tijd en rust nodig hebben om deze te verwerken.

Ze kunnen zich extreem druk maken over details of als iets niet zo gaat zoals het hoort. Het risico is dat hoogsensitieve kinderen makkelijk overprikkeld raken door hun omgeving. Sommige worden angstig , klappen dicht of worden erg boos.

Kinderen die hoogsensitief zijn hebben moeite om hun aandacht te verdelen dit geeft verwarring omdat het lijkt op concentratieproblemen. Meestal zijn ze kritisch naar zichzelf toe en leggen ze de lat heel hoog. Vaak zie je bij deze kinderen en volwassenen ook faalangst.


Voor deze kinderen en volwassenen is het belangrijk dat ze zich kunnen afschermen voor invloeden van buiten. Zo blijf je in je eigen kracht en leer je welke energie van jou is en wat van een ander is.
Ik stem mijn energie af op de persoon om te kijken en te voelen wat er van binnen speelt, op deze manier kan ik de ouders en het kind advies geven en leer ik ze kleine trucjes aan om dit ook zelf toe te passen.

Het geeft mij veel voldoening om kinderen en volwassenen te helpen die anders vaak een stempel zouden krijgen.
Veel prikkelverwerkingsstoornissen als, Autisme, ADHD en aanverwante stoornissen hebben te maken met hoe een kind iets binnenkrijgt. Er zijn veel overeenkomsten met hoogsensitiviteit want wie zegt dat een kind misschien niet in de eerste plaats hoogsensitief is? In de reguliere zorg zal hoogsensitiviteit er niet snel uitkomen of gaat het gepaard met een behandelplan om je kind weer normaal te maken. Maar waarom zou je dat eigenlijk willen? Je kind is mooi zoals het is, het heeft alleen de juiste ondersteuning nodig.

Samen gaan wij kijken wat hoogsensitiviteit voor jou is en waar jij de winst uit kan halen. Laten we vooral kijken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.